Augmented Reality met hologrammen

Menno | 14 september 2017

Een aantal maanden terug kon je hier lezen over Augmented Reality (AR)– het concept waarbij beeld van de echte wereld wordt aangevuld met extra informatie die er in of over wordt geprojecteerd. In het artikel van toen werd voornamelijk gesproken over het gebruik van de telefoon. Dit is een populaire manier om AR te kunnen ervaren, omdat veel mensen een apparaat hebben dat krachtig genoeg is om in ieder geval eenvoudige AR te kunnen weergeven. Met de introductie van de HoloLens laat Microsoft zien wat er allemaal mogelijk is op het moment dat we verder kijken dan de beperkingen van een telefoonscherm.

Wat is de HoloLens?

De HoloLens ziet eruit als een grote veiligheidsbril. Als je deze opzet krijg je twee schermpjes voor je, een voor elk oog, net zoals bij VR (Virtual Reality) headsets zoals de HTC Vive en de Oculus Rift. Anders dan bij de VR apparaten zijn deze schermpjes doorzichtig, dus je kan nog steeds de omgeving zien. Omdat voor elk oog een apart scherm hangt kan de HoloLens stereoscopisch beeld weergeven, waardoor de beelden die over de wereld worden gelegd diepte hebben en objecten zich in de werkelijkheid lijken te bevinden.

Daarnaast is de HoloLens in staat om de omgeving in kaart te brengen. Hier kunnen applicaties gebruik van maken zodat objecten bijvoorbeeld precies op een tafel gezet kunnen worden en is het ook mogelijk dat objecten verborgen zijn achter bijvoorbeeld een stoel of muur, net zoals je zou verwachten van echte voorwerpen. Met deze functionaliteit kan de HoloLens ook locaties herkennen die eerder gezien zijn en objecten die hier zijn neergezet weer op dezelfde plek neerzetten. Het is dus mogelijk om door je hele huis of kantoor objecten neer te zetten en deze zullen telkens als je de HoloLens opzet weer zichtbaar zijn.

De mogelijkheden voor AR

Wat kan je nu met deze mogelijkheden? Het begint natuurlijk met dezelfde zaken die ook nog met bijvoorbeeld een telefoon kunnen, zoals het weergeven van een virtueel object. Maar omdat de vorm van de omgeving wordt herkend door het apparaat en alles met diepte wordt weergegeven, kan je hierin verder gaan.

Een monteur zou bijvoorbeeld over een complex apparaat een schematische laag geprojecteerd kunnen zien die aangeeft hoe alles er van binnen uitziet. Omdat de HoloLens op het hoofd wordt gedragen zijn er verder geen handen nodig om de informatie te raadplegen, deze “is” er gewoon altijd, precies waar het handig is.

Met meerdere personen die elk een HoloLens dragen wordt het ook mogelijk om samen te werken met een geprojecteerd object. Iedereen kan zo’n object op dezelfde fysieke plaats zien als de anderen, zodat bijvoorbeeld wijzen naar een bepaalde plaats mogelijk is. En omdat het een virtueel object betreft, zijn er legio manieren mogelijk om het te wijzigen.

 

 

Tot slot

De huidige versie van de HoloLens is geïntroduceerd als een ontwikkelversie, zodoende is deze nog niet bedoeld voor algemeen gebruik. Zo is het gezichtsveld waarin beelden worden geprojecteerd beperkt, vooral in de breedte. Verder is de beschikbare rekenkracht nog laag. Toch is wat er is neergezet door Microsoft al zeer interessant te noemen en als de doorontwikkeling de beperkingen van de huidige versie weet op te lossen, zal er een indrukwekkend platform ontstaan om de werkelijkheid te mengen met virtuele weergaven.

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50