5 webdesign tips om het net iets makkelijker te maken

Alies | 17 augustus 2017

Door Alies Hoff | 17 augustus 2017

We willen allemaal een mooie strak gedesignde website en dat blijkt soms bijzonder lastig. Wat weet een designer wel wat de rest van de wereld niet lijkt te weten? Hoe komt het toch dat een design soms niet helemaal goed uit de verf komt?

De sleutel tot een goed webdesign is eigenlijk vrij eenvoudig. Er zijn een aantal regels waar je op moet letten. Onthoud ze goed en houd je eraan:

  1. Het lettertype
    De meeste websites zijn eigenlijk niet meer dan een verzameling tekst in combinatie met afbeeldingen. Het is daarom belangrijk om heel bewust jouw lettertypes te kiezen en deze op de juiste manier vorm te geven; typografie design. Het vormgeven van jouw teksten is bepalend voor het uiterlijk van jouw website. Dat tekstopmaak belangrijk is zie je niet alleen online terug, wat denk je van de opmaak van magazines, kranten of een boek? Het leest veel fijner wanneer de grootte van de letters, de afstand van de regels en het soort lettertype goed gekozen zijn. Maar hoe doe je dat dan precies?

    Voor titels:
    – Maak titels Bold en groot, op deze manier zijn ze makkelijk te scannen;
    Sans Serif lettertypes zijn het meest geschikt, omdat ze rond en makkelijk leesbaar zijn wanneer je ze groot gebruikt.

Voor content (bodytekst):
– Als je pagina veel tekst bevat gebruik dan een Serif typeface;
– Maak het lettertype groot, ook al voelt dat misschien een beetje overdreven. Start bij minimaal 15pt;
– Stel de regelafstand minimaal 15pt hoger in dan de fontgrootte. Dus gebruik je als fontgrootte 15pt zet je regelafstand dan minimaal op 30pt;
– Maak regels niet langer dan 50 tot 60 karakters lang.

2. Kies een sterk lettertype, misschien wel eentje die niet direct voor de hand ligt
Je kent de lettertypes vast, Arial, Verdana, Open Sans, Helvetica. Het zijn stuk voor stuk goed ontworpen lettertypes, maar het is tijd voor iets nieuws. Iets dat niet voor de hand ligt, waarmee je jouw website nét wat unieker maakt. Maar onthoud: het font moet altijd strak en goed leesbaar zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan Lato, Montserrat of Merriweather Sans.

 

"

3. Kies een palet van drie kleuren en gebruik alleen deze drie kleuren
Kies aan het begin drie kleuren die je wilt gaan gebruiken. Dit kunnen kleuren uit jouw huisstijl zijn of een combinatie van huisstijlkleur met accent- en/of steunkleur. Mijn voorkeur gaat uit naar een neutraal palet met een sterke accentkleur. Gebruik een lichte, witte kleur voor de achtergrond (#e4e3e3), een niet te donkere kleur met een kleine tint voor de teksten (#3d4b55) en een sterke accentkleur (#f49712). Houd deze kleuren aan en gebruik ze consistent. Hierdoor krijg je een goede samenhang tussen de verschillende elementen binnen jouw website.

Adobe’s Kuler tool is erg handig voor het kiezen van kleuren. Je kunt daar ook een boel inspiratie op doen in de collectie kleurenpaletten.

4. Zorg er voor dat je afbeeldingen de juiste maat hebben
Houd er altijd rekening mee dat het web gebaseerd is op pixels. Is jouw afbeelding niet groot genoeg, dan gaat hij er gepixeleerd uitzien. Als je op zoek gaat naar afbeeldingen zorg er dan voor dat je altijd de juiste maat kiest. Goede kwaliteit foto’s zorgen voor geloofwaardigheid, ook al heb je zelf de foto’s niet gemaakt. Zorg er wel voor dat de afbeeldingen jouw boodschap ondersteunen. Dus is de afbeelding te klein, gebruik hem niet!

 

5. Gebruik de ruimte
Dit is misschien wel de belangrijkste tip; gebruik de ruimte. Zorg ervoor dat jouw content ruimte krijgt om te ademen. Geef de afbeeldingen, maar vooral ook de tekstvakken de juiste marges. Hiermee verhoog je de leesbaarheid en de focus voor de bezoeker. Teveel tekst kan ontmoedigend werken. Tekst is nodig, dus zorg ervoor dat je het indeelt met duidelijke titels en leesbare paragrafen of met een juiste afbeelding om de content te ondersteunen.

De gouden regel: bepaal je stijl en blijf daarbij. Consistentie, daar gaat het om!

Wil je meer informatie over hoe je het design van jouw website zou kunnen verbeteren? Of heb je interesse in een geheel nieuw design? Neem dan contact op met onze designers via 050 588 54 50

 

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50