PHPBenelux Conference 2020 — Mutaties, hints en olifanten

Daan | 26 februari 2020

Op 24 en 25 januari zijn wij met een aantal back-end developers naar de PHPBenelux Conference 2020 in Antwerpen geweest. De PHPBenelux Conference is al elf jaar een jaarlijks evenement rondom PHP, een programmeertaal die ByYourSite voor een groot deel van de applicaties gebruikt. Wij waren er nu voor de tweede keer bij. Uitgebreide tutorials en diverse sprekers met even diverse onderwerpen maakten het voor ons een zeer leerzaam weekend.

De conferentie besloeg twee volledige dagen. Vrijdagochtend begon het met tutorials met daaropvolgend een introductie en de eerste talks. Hierin lag de nadruk op het schrijven van kwalitatieve code, met veel informatie over beveiliging, het goed testen van applicaties en het toepassen van logging. Het ging niet alleen maar over code, er was ook voldoende aandacht voor bijvoorbeeld gebruikerservaring en hoe je in een samenwerking optimaal van elkaar kunt leren.

Naast de grote sprekers, die vanuit heel Europa en zelfs Amerika kwamen, was er ook ruimte voor minder ervaren sprekers. In de Unconference stonden sommigen voor de eerste keer op het podium.

PHP wordt gebruikt voor 79% van de websites (bron: w3techs), maar toch is de community op deze conferenties vrij klein en persoonlijk. De talks zijn daardoor niet het enige interessante, ook in gesprekken met bekenden en onbekenden tijdens de pauzes wordt veel kennis en ervaring gedeeld.

Mutaties

Met zoveel talks is er genoeg te leren. Zoals in een eerdere blog beschreven maken we bij ByYourSite gebruik van geautomatiseerde tests. Een interessante toevoeging daarop die tijdens de conference is uitgelegd, is zogenaamde mutatietests. Deze gebruiken de al bestaande tests en passen juist het programma aan. Omdat het dan niet meer werkt zoals het hoort, zouden alle automatische tests dus direct moeten falen. Is dit niet het geval, dan is dit een indicatie dat de tests onvoldoende zijn. Op deze manier is er dus meer zekerheid over de tests en daarmee dus ook over de kwaliteit van het programma.

Meer structuur

Verder is duidelijk geworden dat PHP steeds uitgebreider wordt en meer structuur krijgt. Zo zijn er meer datatypes mogelijk en kan er gebruikgemaakt worden van type hinting. Dat laatste zorgt voor meer duidelijkheid voor de programmeur over wat een stukje code doet en wat het kan doen.

Beveiliging

Naast het verbeteren van de eigen code was er ook aandacht voor penetratietesting. Hierbij wordt een applicatie getest om bijvoorbeeld beveiligingslekken te vinden. Naast het vinden van deze problemen is ook benadrukt hoe ze opgelost en voorkomen kunnen worden. Dit bestaat bijvoorbeeld uit het gebruiken van bestaande, geteste en bewezen encryptietechnieken en het voorzichtig omgaan met bestanden die door gebruikers van het systeem geüpload zijn. Wanneer schadelijke bestanden uitgevoerd worden kan een aanvaller namelijk toegang krijgen tot de server.

ElePHPants

Bij veel conferenties worden zogenaamde ElePHPants weggegeven, zo ook bij PHPBenelux. Deze waren nog zeldzamer en gewilder dan verwacht, waardoor wij er helaas geen hebben kunnen bemachtigen. Ook zonder ElePHPants nemen we in ieder geval weer genoeg nieuwe kennis mee terug naar Groningen.

Source image: Michelangelo van Dam

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50