Webapps – wat wil de gebruiker?

Maija | 09 oktober 2019

Wat is een webapp?

Een webapp, ook wel webapplicatie genoemd, is een computerprogramma dat “client-side” wordt uitgevoerd (in de webbrowser, zoals Chrome of Firefox) en waarmee gebruikers de gegevens kunnen bewerken en manipuleren. Een statische bedrijfssite met wat inhoud is een website, maar een webshop waar gebruikers producten kunnen zoeken en bestellen, is al een webapplicatie. Het belangrijkste verschil is dat de gebruiker de gegevens niet alleen kan consumeren, maar ook kan gebruiken en manipuleren.

De interactie gebeurt via de gebruikersinterface, de manier waarop computers en gebruikers communiceren. We hebben misschien het gevoel dat klikken op “likes” en “thumbs ups”op sociale media websites is hoe we omgaan met andere mensen, maar het is hoe we communiceren met de webapplicatie die op zijn beurt onze gegevensinvoer weergeeft aan andere applicatiegebruikers als een “like”.

Hoe worden webapplicaties op de werkvloer gebruikt?

Social media en online winkelen zijn leuk, maar de meesten van ons gebruiken ook webapplicaties op het werk. Bijna iedereen gebruikt een of meerdere Software as a Service-producten (SaaS). Bijvoorbeeld  Google docs, Outlook online, Monday, Trello, Simplicate of Slack. Gebruikers verwachten niet langer dat een app is geïnstalleerd, maar dat deze overal toegankelijk is en dat de ervaring hetzelfde blijft. En de ervaring is alles.

De groeiende verwachtingen

Gebruikers kunnen producten zoals Facebook even makkelijk gebruiken in een mobiele app als in een browser. Gebruikers verwachten dat online apps op dezelfde manier communiceren als hun mobiele tegenhangers. De gebruiker gaat er niet alleen van uit dat de gegevens in een visueel aantrekkelijke indeling worden weergegeven, maar ook dat ze er onmiddellijk mee kunnen communiceren.

Als we een foto met duimen omhoog zien, willen we niet naar een andere pagina gaan of een formulier invullen om het leuk te vinden. SaaS-bedrijven investeren veel geld in het onderzoek en de ontwikkeling van een aangename gebruikerservaring. Hoe meer we gebruik maken van deze service, hoe hoger de verwachting is dat andere webapps net zo gemakkelijk en eenvoudig te gebruiken zijn.

Wat betekent dit voor het ontwikkelingsproces?

Naarmate er steeds meer dagelijkse taken van mensen online worden gedaan, zijn de verwachtingen van gebruikers van wat het betekent dat iets “werkt” toegenomen. Voor ontwikkelaars van webapps betekent dit dat het kiezen van de juiste tools nog nooit zo belangrijk is geweest als nu. Gebruikers willen niet alleen dat dingen werken, gebruikers willen dat het net zo eenvoudig werkt als ze gewend zijn van andere apps.

Om aan deze verwachting te voldoen, moeten ontwikkelaars slim werken. Daarbij hoort onder meer het kiezen van de juiste software-architectuur, en het nauw samenwerken met ontwerpers om bestaande bibliotheken te gebruiken en om ontwikkelingskosten te besparen. Anders kunnen de kosten van het bouwen van wat de gebruiker verwacht zeer snel omhoog schieten.

Het kiezen van de juiste tools en frameworks zorgt niet alleen voor gelukkige gebruikers, maar ook voor meer tevreden ontwikkelaars. Zoals bijvoorbeeld de Stack Overflow 2019-enquête. Deze liet front-end frameworks zien, zoals React en Vue, die veel worden gebruikt. Deze tools creëren niet alleen een geweldige gebruikservaring, ze zijn ook zeer geliefd bij ontwikkelaars. Het creëren van soepele en snelle interactie met behulp van deze frameworks is een eenvoudig proces dat, als het goed wordt gedaan, ontwikkeltijd bespaart en het mogelijk maakt om moderne gebruikerservaring te creëren die voldoen aan de wensen van eindgebruikers en klanten.

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50