De coronacrisis dwingt ons tot een gedragsverandering

Vivian | 30 september 2020

Begin dit jaar was er nog niks aan de hand en werkte heel Nederland nog op kantoor zoals voorheen. Maar in maart gooide het coronavirus roet in het eten. Iedereen moest omschakelen en we dachten allemaal ‘hoe nu verder’? Alhoewel het coronavirus het nieuws in negatieve zin beheert, heeft de uitbraak van het coronavirus ook positieve kanten voor bedrijven. Zo zijn er meer mogelijkheden voor thuiswerken en zijn de kantoren nog nooit zo schoon geweest.

De virusuitbraak dwingt ons tot een gedragsverandering. Deze verandering lijkt de ontwikkeling van nieuwe oplossingen te versnellen. Sinds maart hebben er op kantoren al veel veranderingen plaatsgevonden.

Kantoren zijn nog nooit zo schoon geweest

Desinfectiespray, handgel en papieren doekjes, alle kantoren in Nederland zijn sinds het coronavirus nog nooit zo schoon geweest. De toiletten ruiken fris, toetsenborden worden vaker schoongemaakt en in plaats van de lift wordt de trap genomen. Door het gebruik van tape op de vloer wordt de 1,5 meter afstand gehanteerd, de werknemers krijgen hierdoor ook letterlijk meer ruimte.

Voordelen voor werkgevers en werknemers

Bedrijven zien in dat thuiswerken ook werkt en werknemers krijgen hierin veel meer mogelijkheden dan voorheen. Het levert veel positiefs op, voor zowel werkgevers als werknemers. Zo kunnen sommige werknemers zich thuis beter concentreren, omdat ze minder snel worden afgeleid en zijn ze minder vaak ziek. Het versterkt hun verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor thuiswerken weer zorgt voor gemotiveerde- en productieve werknemers. Werkgevers die werknemers laten thuiswerken hebben vertrouwen in hun personeel waardoor een veilige werksfeer ontstaat en vertrouwen schept weer loyaliteit.  

Kosten besparen en milieuvriendelijker

Werkgevers kunnen kosten besparen als meer werknemers thuiswerken, aangezien kantoren kleiner kunnen. Maar ook wordt er bijgedragen aan een beter milieu, doordat werknemers minder of geen gebruikmaken van het openbaar vervoer of de auto.

Versnelling van de digitalisering

Ook de digitalisering is in een versnelling terecht gekomen. Sinds het coronavirus wordt er onder andere meer gebruikgemaakt van cloudsoftware, zoals het communicatie- en samenwerkingsplatform Teams. Teams geeft ons een fijne online werkomgeving waarin we efficiënt kunnen samenwerken. Werknemers die thuiswerken kunnen aanwezig zijn bij (technische) meetings en ook voor externe personen die verder weg wonen is het makkelijker geworden om zonder te reizen deel te kunnen nemen aan een vergadering. Had ik het al gehad over de integratie met Office 365? Digitalisering neemt een bepalende positie is. Veel kantoren en vergaderruimtes zullen blijvend gebruik maken van videoapparatuur, waardoor digitaal communiceren en (samen)werken het nieuwe ‘normaal’ wordt. Deze digitale versnelling kan een positieve en blijvende invloed hebben op de economie op lange termijn.

Tot slot

Natuurlijk blijft het negatieve nieuws van de coronacrisis nog wel een tijd overheersen, maar veel bedrijven en werknemers zijn er hierdoor wel achter gekomen dat sommige dingen beter, sneller en makkelijker kunnen.

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50