Team spirit

Sander | 16 februari 2021

Team spirit ofwel groepsgevoel, iedereen kent het wel of ervaart juist het gemis ervan. Het gevoel dat je een onderdeel bent van iets groters, dat je aandeel in een product wordt herkend, door de samenwerking met collega’s of de waardering die het management uit.

Hoe een bedrijf zich opstelt is bepalend voor de bedrijfscultuur. Tegenwoordig is het informele werken de standaard. Het ene bedrijf pakt groter uit dan het andere, maar wat je vaak hoort is het belang van het koffiehoekje waar je met je collega’s even een babbeltje maakt. Denk ook aan die ene Playstation waar de controllers versleten worden aan Fifa, waar de ene collega niet over uitgesproken kan raken en de andere het er niet meer over wilt hebben. Anderen strekken graag even de benen en gaan samen een blokje om. De vrijdagmiddagborrel is een begrip dat iedereen wel kent, de drankjes, hapjes en gezellige gesprekken. De laatste maanden zijn er online alternatieven gevonden om dit te bereiken, bijvoorbeeld om met elkaar een leuke game te doen. We laten ons natuurlijk niet kisten door Corona.

Je weet dat er een groepsdynamiek is en dit zie je terug tijdens je werk. Je kent elkaars kwaliteiten beter en de drempel om te vragen verdwijnt al snel, want je kent elkaar goed. Dit is handig, want een team bevat vaak veel kennis die over de groep is verspreid. Dit resulteert dat je sneller en vaak tot een beter resultaat komt.

Team spirit is terug te vinden in het werk. Ieder techbedrijf heeft er mee te maken. Een bugje in het systeem en wat veel van deze bedrijven doen is code reviewen en testen. De kunst is om niet de blame te zoeken, maar te zeggen ‘we constateren dit en hoe gaan we dit oplossen?’ Niemand vindt het immers leuk om te horen dat je een foutje hebt gemaakt. In een team kun je ook van elkaar leren. Neem bijvoorbeeld code review, een developer die het werk van een andere developer reviewt. Ook hier is het de kunst om andermans werk van feedback te voorzien zonder dat de ander zich aangevallen voelt. Bij goede feedback kun je tot nieuwe inzichten komen of nieuwe technieken leren die je de volgende keer kunt toepassen. Als dit goed toegepast wordt door de reviews kun je saamhorigheid creëren.

Iedereen kent het wel of heeft er weleens mee te maken gehad, dat ene dipje dat je ondervindt of bij een teamgenoot onderkent. In een goede groepsdynamiek kun je elkaar hierop attenderen en uiteindelijk zeggen ‘hoe kunnen wij dit oplossen?’ Bonuspunten!

Om te eindigen waar we  begonnen zijn, de organisatie bepaalt deze saamhorigheid en zal ook de resultaten vernemen als de groepsdynamiek goed is. Deze waardering wordt vaak ook geuit, zoals dat lekkere gebak na weer een nieuwe release of een fitnessabonnement, goed om het gebak er daarna weer af te trainen, en die lekkere chocoladeletter die op je bureau ’s morgens ligt met pakjesavond of het kerstpakket met kerst. Je kunt vast zelf nog wel genoeg andere voorbeelden opnoemen…

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50