Stage lopen bij ByYourSite: Marit Bouma Junior Game Designer

Marit | 08 april 2020

Mijn naam is Marit Bouma, ik ben 18 jaar en zit in het tweede jaar van de MBO-opleiding Mediavormgeving aan het Alfa-college. Op dit moment loop ik stage bij ByYourSite als Junior Game Designer. De werkzaamheden die ik bij ByYourSite doe vind ik erg leuk,  dit is iets wat altijd al wilde doen. Ambities voor het ontwikkelen van games heb ik al een geruime tijd en daar kan ik nu zelf leuke dingen voor maken!

Waarom game designer?

Een tijdje geleden kwam ik erachter dat de opleiding die ik op dit moment volg, Mediavormgeving (ook wel grafische vormgeving), niet helemaal bij mij past. Bij deze opleiding richt je je vooral op het maken van visuele uitingen voor de media. Hierbij kun je denken aan advertenties, tijdschriften, maar ook bijvoorbeeld aan het editen van video’s. Toen ik op zoek ging naar een vervolgopleiding was Mediavormgeving niet mijn eerste keuze. Wat mij het leukste leek was de opleiding voor game designer. Hier zal ik later meer over vertellen.

Van jongs af aan ben ik een groot fan van games. Het begon bij mij allemaal in 2006, toen ik voor het eerst een videogame speelde. Ik was net vijf jaar oud toen ik voor het eerst Mario Bros speelde op de Nintendo DS. Ik was toen al enorm gefascineerd en vond het allemaal prachtig. Er zit zoveel fantasie in een videogame. Niks hoeft, maar alles kan.

Toen ik klein was, tekende ik altijd al Mario karakters. Ik vond ze interessant en uniek, maar ze hadden ook wel wat weg van de echte wereld. De interesse voor het tekenen van videogame karakters is gebleven en ik wilde niets liever dan hier een opleiding in volgen.

Opleiding en stage, toch wel anders

In mijn hoofd wist ik het zeker: ik wilde een opleiding gaan doen tot game designer. Maar toch voelde het niet goed om deze opleiding te volgen. Ik vond het echt super leuk, en games maken was nog steeds iets wat ik heel graag wilde gaan doen, maar de opleiding bleek niks voor mij. Ik vond dat ze erg weinig deden, omdat de huidige studenten nog niet veel in een jaar hadden gemaakt. Dit gaf voor mij de doorslag, omdat deze opleiding naar mijn idee te weinig uitdaging had. Daarna ben ik gaan zoeken naar wat ik wel wilde doen. Uiteindelijk vond ik de opleiding Mediavormgeving en daarbij voelde ik mij meer op mijn gemak.

Nu ik stage loop bij een bedrijf waar ik mij bezig houd met het maken van 3D modellen en concept art, weet ik dat ik het liefst verder wil gaan als game designer. Wat ik ook heb gemerkt is dat er erg veel verschillen zijn tussen een opleiding en een stage. Op school is er meer vrijheid en weinig structuur. Op stage is er veel structuur en is er duidelijkheid over wat er gedaan moet worden en dat vind ik erg fijn.

Wat zijn mijn stagewerkzaamheden?

Ik heb al veel nieuwe dingen geleerd tijdens deze stage.  De eerste maand heb ik vooral gespendeerd aan het leren werken met Blender, voornamelijk de basics. Ik heb verschillende dingen geleerd over hard surface modeling, textures en sculpting, maar ook heb ik geleerd hoe ik het beste bepaalde werkzaamheden kan doen. Omdat ik nog niet alles weet van Blender, probeer ik soms problemen op een veel te moeilijke manier op te lossen.

Ik heb recentelijk een kleine scene gemaakt waarbij ik alle 3D objecten zelf heb mogen maken en texturen. Dit vond ik een erg leuke opdracht. Hiervoor heb ik gekozen om het kantoor na te maken van Five Nights at Freddy’s, een horrorspel uit 2013. Ik ben uiteindelijk erg tevreden met het resultaat en hier heb ik ook veel van geleerd.

Verder ben ik bezig met een wat andere vorm van 3D, wat sculpting wordt genoemd. Hiermee klei je als het ware hetgeen je wilt hebben. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een beest, gezicht of lichaam. Persoonlijk vind ik dit een hele fijne manier van 3D, omdat je al vrij snel resultaten hebt.

Tot slot

Ik vind het erg leuk om stage te lopen bij ByYourSite! Iedereen is hier super tof en ik leer veel interessante dingen. Op dit moment werk ik thuis in verband met het coronavirus. Heel jammer, ik mis de gezelligheid op kantoor. Ik loop hier nog een aantal maanden stage en in deze tijd hoop ik nog veel meer te kunnen leren!

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50