Microsoft stopt support oude versies Internet Explorer

Oud medewerker | 29 januari 2016

Gevolgen voor de gebruiker

Op 12 januari 2016 heeft Microsoft officieel zijn support voor oudere versies van Internet Explorer stopgezet. Deze beslissing komt bijna zes jaar na de doodverklaring van Internet Explorer 6 – een gebeurtenis waarbij zelfs een echte begrafenis werd gehouden. Ditmaal is de beurt aan alle versies van Internet Explorer ouder dan 11, met name 7, 8, 9 en 10. Wat betekent dit voor gebruikers van oudere versies van Internet Explorer? Microsoft zelf is hier heel stellig in: “Dit betekent dat u actie moet ondernemen”. Dus update je browser zo snel mogelijk naar de laatste versie: Internet Explorer 11. Want na 12 januari komen er geen updates meer voor de oudere versies. Kwetsbaarheden worden niet meer opgelost waardoor het risico op infecties met bijvoorbeeld malware aanzienlijk vergroot.

Upgraden naar Internet Explorer 11

Het upgraden naar Internet Explorer 11 kan op de laatste drie versies van Windows: Windows 7, 8 (8.1) en 10. Vanaf Windows 8.1 is Internet Explorer 11 standaard meegeleverd. Wie automatische updates van Windows heeft aanstaan, hoeft geen actie te ondernemen. Wie dit niet heeft, zal handmatig zijn Windows-updates moeten aanzetten. Dit is sowieso aan te raden omdat beveiligingsupdates dan automatisch worden toegepast. Dit verbetert de veiligheid van zowel Windows als Internet Explorer.

Bij grote organisaties en in het MKB komt het voor dat systemen die op Windows draaien, op een centrale plek beheerd worden. In dat geval kan updaten van individuele apparaten uitgeschakeld zijn en moeten upgrades van Windows en Internet Explorer uitgevoerd worden door de beheerder van het systeem.

Voor applicaties die afhankelijk zijn van oudere versies van Internet Explorer, introduceert Microsoft “Ondernemingsmodus” (Engels: “Enterprise Mode”). Deze modus binnen Internet Explorer 11, simuleert oudere versies. Maar natuurlijk kunnen applicaties het beste geüpdatet worden voor moderne browsers. Daarvoor blijft Microsoft “investeren in compatibiliteitsverbeteringen, hulpmiddelen en andere bronnen om klanten te helpen een upgrade uit te voeren en up-to-date te blijven met de nieuwste browser.”.

Voor systemen die draaien op een besturingssysteem dat geen Internet Explorer 11 ondersteunt (bijvoorbeeld Windows Vista), geldt dat Microsoft updates blijft leveren voor de meest recente versie van Internet Explorer die op dat systeem kan draaien. Dit geldt zo lang als Microsoft support levert voor dat besturingssysteem.

Gevolgen voor (klanten van) ByYourSite

ByYourSite volgt het ondersteuningsbeleid van Microsoft. Dit betekent dat wij bij nieuwe projecten ondersteuning bieden vanaf Internet Explorer 11. Dreigt veroudering bij een bestaand project, dan overleggen wij graag met de opdrachtgever over de gevolgen hiervan. Graag stippelen we dan samen de verdere koers voor het project uit. Mocht u twijfels hebben over de gevolgen voor uw online project, neem dan gerust contact met ons op.

Officiële support

Microsoft heeft een Nederlandse en Engelse pagina opgezet om zowel thuisgebruikers als zakelijk gebruikers te informeren en begeleiden bij het upgraden naar Internet Explorer 11. Ook hebben ze een overzicht van alle versies van Internet Explorer per besturingssysteem gepubliceerd.

even overleggen?

050 588 54 50 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 50